ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΒΡΑΧΑΤΙΟΥ

Αγαπητοί γονείς του σχολείου,

 Σας στέλνω αυτό το μήνυμα, σαν έτοιμος από καιρό, για να σας αποχαιρετήσω. Πράγματι μετά από τρία χρόνια μαθητής (1972-75) ένα χρόνο δάσκαλος τάξης (2001-2002) και δεκατέσσερα χρόνια διευθυντής του σχολείου, (2007-2021) έχει έρθει η ώρα της συνταξιοδότησης, με τριάντα τέσσερα χρόνια πραγματικά στην εκπαίδευση και έναν χρόνο εξαγοράς στρατιωτικής θητείας. Η ζωή είναι μικρή και τα νεκροταφεία γεμάτα αναντικατάστατους. Κάνω χρήση λοιπόν της δυνατότητας που μου δίνει ο νόμος και είμαι σίγουρος ότι το σχολείο μας θα έχει την καλύτερη συνέχεια.

 Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους σας, για την καλή σχέση, τη συνεργασία, την κατανόηση. Εύχομαι ολόψυχα, καλή πρόοδο στα παιδιά σας και καλή συνέχεια στον αγώνα τους για τη μόρφωση και την προκοπή. Σας ευχαριστώ, για την εκτίμηση και τη διάθεση συνεννόησης.  Από μέρους μου – πάντα σε συνεργασία με τους συναδέλφους μου- προσπάθησα να είμαι δίκαιος και να βοηθήσω, ώστε το σχολείο να αγαπηθεί από τα παιδιά. Ήθελα να είναι ευχάριστο για τους μικρούς μαθητές, αποτελεσματικό και ανοικτό στην κοινωνία. Τα αποτελέσματα των Πανελληνίων τα τελευταία χρόνια μας δικαιώνουν, δείχνουν ότι και εμείς από το δημοτικό σχολείο έχουμε βάλει το λιθαράκι μας για την σωστή προπαρασκευή των μαθητών μας για τη συνέχεια.

Δυστυχώς όμως, δεν αποφύγαμε με ελάχιστους – ευτυχώς λίγες – συγκρούσεις, οι οποίες νομίζω ότι σύντομα ξεπεράστηκαν. Το σχολείο, δεν απέφευγε στα δύσκολα να πάρει θέση, όμως κάποιες φορές η θέση αυτή δεν άρεσε, με αποτέλεσμα η συνεργασία να γίνεται δύσκολη!  Ελπίζω η επικοινωνία αυτή, στο μέλλον να είναι ακόμα καλύτερη προς όφελος πάντα των παιδιών.

Θέλω, εκτός από εσάς, να ευχαριστήσω τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κορινθίας, τη  Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου  και τους Σχολικούς Συμβούλους για την εξαιρετική υπηρεσιακή συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια.

Πολλά ευχαριστώ αξίζουν στο Δήμο μας, που στήριξε υλικά και ηθικά το έργο μας .  Επίσης, σε όλα τα διοικητικά συμβούλια του συλλόγου γονέων, τα οποία βοήθησαν τα μέγιστα, ώστε το σχολείο στα χρόνια της οικονομικής κρίσης να μείνει σύγχρονο και απόλυτα λειτουργικό. Συνεργαστήκαμε αποτελεσματικά, τόσο με το συμβούλιο του κ.Ιωάννη Πάτσιου, του κ. Τάκη Πολίτη, της κ. Χριστίνας Παπαντωνίου, της αείμνηστης Μαρίας Γρίσπου, του κ.Γιάννη Πολίτη και του κ.Παναγιώτη Καλπαξή.

 Κάνοντας μία μικρή αναδρομή, θέλω να πω, ότι, στα χρόνια αυτά, παλέψαμε να κάνουμε το σχολείο όπως του αξίζει να είναι. Προσπαθώντας όλοι μαζί, δάσκαλοι, γονείς και Δήμος, ανακαινίσαμε δύο φορές  τις τουαλέτες και των αγοριών και των κοριτσιών, φτιάξαμε από την αρχή εργαστήριο ηλεκτρονικών υπολογιστών που δεν υπήρχε, φτιάξαμε βιβλιοθήκη, τραπεζαρίες για να τρώνε τα παιδιά στο ολοήμερο, μεγαλώσαμε τη σκηνή της αίθουσας εκδηλώσεων, πήραμε νέα ηχητικά μηχανήματα, βάλαμε προτζέκτορες και υπολογιστές σε όλες τις τάξεις, αγοράσαμε δύο φορές σύγχρονα φωτοτυπικά μηχανήματα, βάψαμε δύο φορές εξωτερικά και τρεις εσωτερικά και ζωγραφίσαμε το σχολείο, αναμορφώσαμε δύο φορές το προαύλιο, αλλάξαμε την νότια περίφραξη του σχολείου, ενισχύσαμε τις κολώνες των κιγκλιδωμάτων και συντηρήσαμε τις σιδερόπορτες, τρεις φορές αλλάξαμε κουρτίνες, βάλαμε κλιματιστικά μηχανήματα και ανεμιστήρες οροφής, τοποθετήσαμε κάγκελα ασφαλείας στα γραφεία, συναγερμό σε όλο το κτίριο, κατασκευάσαμε αποθήκη στο κλιμακοστάσιο, αντιμετωπίσιμε μια μεγάλη κλοπή το 2009 αντικαθιστώντας τον τεχνολογικό εξοπλισμό του σχολείου και συντηρήσαμε τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις, έχοντας κατά νου να προλάβουμε ατυχήματα και την επικινδυνότητα των σχολικών χώρων, φροντίσαμε μέχρι την εμφάνιση της πανδημίας να υπάρχει δεξαμενή με πόσιμο νερό για τα παιδιά, ολοκληρώσαμε τη φωτογραφική έκθεση της ιστορίας του σχολείου. Δεν καμαρώνω για τον σχεδιασμό και προγραμματισμό των παραπάνω, απλά νιώθω τυχερός που ήμουν ένας από αυτούς που προσπάθησαν για όλα αυτά, έχοντας άξιους και ικανούς συνεργάτες.

Πάνω από όλα όμως, ανοίξαμε το σχολείο στην κοινωνία, όλοι μαζί, δάσκαλοι και διευθυντής, οργανώσαμε εξαιρετικές πολιτιστικές σχολικές εκδηλώσεις ( μόνο την περίοδο του covid δεν κάναμε γιατί δεν επιτρεπόταν) και ταξίδια με τη Στ΄ (και την Ε΄ τάξη λιγότερο) σε διεθνή ελληνικά και ξένα φεστιβάλ και σε περιβαλλοντικά προγράμματα.  Νιώθω την ανάγκη να υπερασπιστώ, αυτό το έργο που έχει επιτελέσει το σχολείο, όλα αυτά τα χρόνια. Ειδικά σε μια εποχή που λόγω covid-19 έχει  αυξηθεί η γκρίνια, πρέπει κάποια πράγματα να λέγονται με το όνομά τους.

Τώρα είναι κατανοητό, ότι όποιος προσπαθεί κάνει κάποιες φορές και λάθη. Σε αυτό το επίπεδο ζητώ συγγνώμη, αν λάθη μου σας στεναχώρησαν ή σας απογοήτευσαν. Ειλικρινά δεν ήταν στις προθέσεις μου και στο χαρακτήρα μου.

Επίσης θα ήθελα να σας ενημερώσω και για τη διαδοχή στη θέση του Δ/ντη του σχολείου… Δεν υπάρχουν άλλοι υποψήφιοι αναπληρωτές διευθυντές στη λίστα που συντάχθηκε μετά τις κρίσεις του 2017. Μάλλον θα προκηρυχτεί για όσο χρόνο χρειαστεί η θέση, μέχρι να γίνουν οι επόμενες κρίσεις στελεχών της εκπαίδευσης.  Είναι νωρίς ακόμα, να σας πω λοιπόν ποιος θα διαδεχθεί τη θέση μου. Το πιο πιθανό είναι το σχολείο, να το παραδώσω στον επόμενο, την 1η Σεπτεμβρίου. Είμαι σίγουρος όμως, ότι όποιος κι αν αναλάβει θα είναι συνάδελφος με ήθος, ενώ υπάρχει τόσο δυνατός και οργανωμένος σύλλογος διδασκόντων και με την καλή επικοινωνία με το σύλλογο γονέων, το σχολείο θα έχει την ανάλογη συνέχεια.

Για να γίνουν όλα αυτά χρειάζεται καλή συνεργασία, γέφυρες επικοινωνίας, εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς και λιγότερη γκρίνια από όλους μας. Για το σχολείο τα δύσκολα χρόνια πέρασαν. Πράγματι οι δύο τελευταίες χρονιές με τον COVID – 19 ήσαν οι πιο δύσκολες της θητείας μου. Ελπίζω από δω και πέρα να έχετε μόνο όμορφες στιγμές!

Έχετε την αγάπη μου και τις ευχές μου!

Να χαίρεστε τα παιδιά σας και να τα καμαρώνετε πάντα… Θα μου λείψετε!!!

Σας ευχαριστώ που με στηρίξατε για 14 ολόκληρα χρόνια!

Τότε  που πήγαινα ως μαθητής σε αυτό το σχολείο, ούτε είχε περάσει από το μυαλό μου ότι θα είμαι ο μακροβιότερος διευθυντής του σχολείου μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο…

Να έχετε πάντα υγεία και εσείς και τα παιδιά σας!

Με πολλά ευχαριστώ και συγκίνηση,

Ανδρικόπουλος Μπάμπης

ΔΑΣΚΑΛΟΣ